sunnuntai 12. lokakuuta 2014

40 asteen kolmiohuivi - ohje

Kolmiohuivi on klassikko. Ohjeita löytyy netistä ja kirjoista vaikka kuinka paljon. En kuitenkaan lähtenyt niitä ruotimaan vaan virittelin oman mallin. No muutama huivi tuli tehtyä ennen kuin keksin parhaan toteutustavan. Kuvan huiveista jokainen on tehty hieman eri tavalla.

Ohje sopii mille tahansa langalle. Huivin koko riippuu käsialasta, puikkokoosta ja langan määrästä. Reikäisyys on visuaalisuuden lisäksi helpotus rivien laskemiseen. Reikä syntyy langankierrolla, muuten neulotaan aina oikeaa. Tämä huivi on pitkulainen ja kulma on noin 40 astetta, siitä nimi huiville. Malli istuu hyvin kaulalle, paremmin kuin tasasivuinen kolmio. Katso miltä näyttää kun Karhu testasi huiveja kaulalleen.

Musta huivi on alpakka-merinovilla-silkkisekoitelankaa. Muut vasemmalta alkaen:
Helen polyakryylilanka, Puro Batik, Puro Batik, alpakka-merinovilla-silkkisekoite


Lanka: Mitä vaan, joka tuntuu kaulassa hyvältä. Tarvitaan kaksi kerää, toinen menomatkalle, toinen paluumatkalle. Mukavan kokoinen ja tuntuinen huivi tulee Puro Batik -langasta. Talvisempaan versioon voi valita vaikka merinovillaa tai alpakkaa. Itsellä harkinnassa on kesäisen version tekeminen puuvillaisesta virkkauslangasta tai vastaavasta.

Puikot: Langan ja käsialan mukaan

Tee näin:

Menomatka eli huivi levenee
Luo 3 silmukkaa. Neulo sen jälkeen seuraavia 8 kerrosta, kunnes ensimmäinen lankakerä on lähes loppu. Viimeinen neulottava kerros on nro 6.
 1. Neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Tee langankierto. Neulo 1.  (Silmukkamäärä lisääntyy yhdellä, siis sillä langankerrolla)
 2. Neulo oikeaa. Neulo 1. kerroksella tehty langankierto takareunasta.
 3. Neulo oikein
 4. Neulo oikein
 5. Neulo 1 silmukka. Tee langankierto. * Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, tee langankierto * Toista **, kunnes jäljellä on yksi silmukka ja neulo se. (Silmukkamäärä lisääntyy yhdellä)
 6. Neulo oikeaa. Neulo 5. kerroksella tehdyt langankierrot etureunasta, jotta syntyy reikä. (Kun ensimmäinen lankakerä on loppumaisillaan, tämä on viimeinen kerros ennen kavennuksia)
 7. Neulo oikein
 8. Neulo oikein
Paluumatka eli huivi kapenee
Huivin kaventaminen alkaa, kun levennykset päättyvät kerrokseen 6. Tästä eteenpäin kerrosten järjestysluku muuttuu. Entinen 7 on nyt 1.
 1. Neulo oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo yksi oikein. (Silmukkamäärä vähenee yhdellä)
 2. Neulo oikein
 3. Neulo oikein
 4. Neulo oikein
 5. Neulo oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo yksi oikein. (Silmukkamäärä vähenee yhdellä)
 6. Neulo oikein
 7. Neulo 1 oikein, *tee langankierto, neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen * Toista **
 8. Neulo oikeaa. Neulo 7. kerroksella tehdyt langankierrot etureunasta, jotta syntyy reikä.
Jatka, kunnes silmukoita on jäljellä kolme. Päättele.Langankierto


Varo liian tiukkaa käsialaa tai käy näin :)


Kaventaminen kannattaa aloittaa hiukan ennen ensimmäisen
kerän loppumista, jotta lanka varmasti riittää koko huiviin


5 kommenttia:

 1. Kiitos selkeistä ohjeista - oma huivi näillä ohjeilla on jo hyvällä mallilla :-)

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu ja kiva kuulla. Iloisia neulontahetkiä!

  VastaaPoista
 3. Tällaista ohjetta etsin. Testiin heti. :) Kiitokset.

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu ja mukavia neulontahetkiä

  VastaaPoista
 5. Nyt on huivi testattu. Tuotos on blogissani. Teen varmasti vielä muitakin tällä mallilla.

  VastaaPoista